Karen Houwen: ‘Zorgverzekeraars financier welzijnsprojecten, want preventie betaalt zich uit’

 

 

 

Als directeur van ONS Stedebroec was het voor Karen Houwen slechts een kwestie het openen van de deur van haar werkkamer om de bijeenkomst van ZZWW in mei te bezoeken. De welzijnsorganisatie zit namelijk in het gebouw waar het ZZWW-debat werd gehouden. De roep om samenwerking sprak haar erg aan. “Kijk over je eigen schutting heen, dan kom je met zijn allen verder, is mijn stellige overtuiging.”

 

“Ik zie gelukkig wat samenwerking betreft al wat positieve ontwikkelingen in onze regio, hoor. Onder andere binnen mijn eigen werkgebied. Zo werken we samen met Omring, de Woonschakel en de huisartsen in Stedebroec. Met de huisartsen hebben we zelfs het project ‘Welzijn op recept’ opgetuigd. Samen proberen we te achterhalen wat iemand nu echt nodig heeft en daar op in te spelen. Zo stellen wij bijvoorbeeld een welzijnscoach voor die persoon aan”, vertelt ze.

“Het probleem is echter dat de financiering van ‘Welzijn op recept’ op een gegeven moment ophoudt als de gemeentepot leeg is. Ik hoop dat VGZ of een andere partij dan daarop wil inspringen. Want uiteindelijk hou je mensen uit de zorg als je hun welzijn verbetert. Preventie is enorm belangrijk. Dus de zorgverzekeraar vaart er financieel wel bij als iemand in de informele sfeer wordt geholpen.”

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief