Maakt u zich ook zorgen of uw medicijnen nog wel beschikbaar blijven? Help mee om medicijntekorten te voorkomen!
Apothekers trekken aan de bel over de medicijntekorten en voeren ook actie in Westfriesland
Heeft u weleens meegemaakt dat u bij de apotheek uw vaste medicijn opeens niet meer kon krijgen? En dat het alternatief vervelende bijwerkingen had? De afgelopen jaren zijn de medicijntekorten sterk toegenomen. In 2022 waren er zo’n 1500 medicijnen niet leverbaar in Nederland. Daarom vragen onder andere de apothekers in Westfriesland patiënten om hulp om dit probleem in Den Haag onder de aandacht te krijgen.
In nagenoeg alle apotheken in Westfriesland liggen invulformulieren. Daarop kunt u als patiënt uw ervaringen kwijt en aangeven of u de actie ondersteunt (ook als u geen problemen heeft). Als minimaal 40.000 mensen dit invullen (in heel Nederland) dan biedt de landelijke organisatie van de apothekers een petitie aan de Tweede Kamer aan en is de Tweede Kamer verplicht om het op de agenda te zetten. Er zijn nu zo’n 23.500 formulieren binnen. Wilt u de actie ondersteunen? Dat kan ook via de site www.weslikkenhetnietlanger.nl. Overigens is er inmiddels ook via het televisieprogramma Radar landelijke bekendheid aan gegeven.
Schuld van de zorgverzekeraars
“Het lastige”, vertelt Famke Vriezen van de Coöperatieve Apothekersvereniging West-Friesland (waarbij 16 apotheken aangesloten zijn), “is dat patiënten bij ons aankloppen en dat wij er niets aan kunnen doen als een medicijn niet voorradig is. De zorgverzekeraars bepalen namelijk welke medicijnen vergoed worden en het blijkt dat ongeveer de helft van hen kiest voor hetzelfde goedkope medicijn. Is er dan een productieprobleem in bijvoorbeeld India of een transport hick-up, dan ontstaat er direct een tekort. Komt de toelevering wereldwijd weer op gang, dan verkopen de fabrieken de medicijnen liever aan Duitsland, want daar krijgen ze er meer geld voor.”
Soms levensgevaarlijk
Famke Vriezen: “Voor de meeste patiënten is het heel vervelend om opeens een ander medicijn te gebruiken, maar voor epilepsiepatiënten kan het zelfs levensgevaarlijk zijn omdat de medicatie bij hen heel nauw luistert. Daarom trekken we nu aan de bel!”
Oplossingen
Welke oplossingen ziet zij? “Het zou helpen als de zorgverzekeraars meerdere merken aanwijzen. Daarnaast scheelt het ook als er meer betaald wordt aan de producenten, al ligt dat gevoelig want dan gaat de zorgpremie omhoog. Een zogeheten ‘ijzeren voorraad’ aanhouden kan ook. Kortom, het is belangrijk dat de politiek zich hier snel mee gaat bemoeien.”
Wat vindt ZZWW ervan?
ZZWW ondersteunt deze gezamenlijke actie. “Wij vinden dat de zorg voor de (Westfriese) burger van groot belang is. Het samen optrekken van alle apothekers in Nederland is daarbij van groot belang. Wij blijven deze ontwikkeling met interesse volgen onder andere door gesprekken met de Coöperatieve Apothekersvereniging West Friesland” aldus het bestuur van ZZWW.