‘Dat mensen soms voor de tweede keer op een operatie moeten wachten, vind ik het ergste’

Eigenlijk zou Arno Timmermans (66), voorzitter van de Raad van Bestuur van het Dijklander Ziekenhuis, afgelopen voorjaar al met pensioen gaan. Maar toen de coronacrisis losbarstte en een andere bestuurder vertrok, besloot hij om toch nog maar even te blijven. Op 10 december neemt hij alsnog na 8 jaar voorzitterschap officieel afscheid.

 

Eerst rustig aan

“Ik ga na mijn afscheid even bijkomen. En als het beter weer wordt, hoop ik lekker te gaan fietsen en zeilen. Er zal ook wel ruimte zijn om iets bestuurlijks te doen. Een nieuwe fulltime baan wil ik zeker niet meer op me nemen, maar ik heb nu al een paar toezichthoudende functies en misschien komt er wat uitbreiding op dat vlak. Ik zie wel. Eerst rustig aan, want het waren negen pittige maanden”, zegt hij, “enerverend en hectisch. Voor iedereen natuurlijk. Je zal maar horecaondernemer zijn… In het ziekenhuis is er ook veel op ons afgekomen. Vooral tijdens de eerste coronagolf was het bijvoorbeeld qua IC-bedden erg spannend. Net op tijd kwam er een daling. Nu zijn er opnieuw zorgen over de IC-bedden en in de kliniek, omdat de daling van het aantal ernstig zieke coronapatiënten te langzaam inzet.”

Zinvol werk

Zo’n periode als dit vraagt volgens hem enerzijds veel van ziekenhuismedewerkers, maar er zit ook een positieve kant aan. “Je beseft dan meer dan ooit waarvoor je in de zorg werkt.” Dat geldt ook voor hemzelf. “Wat ik wel erg vind is dat sommige mensen langer moeten wachten op een ingreep of een behandeling. Er zijn zelfs mensen van wie de operatie in het voorjaar is uitgesteld en nu weer. Als ik een dieptepunt van de afgelopen acht jaar zou moeten aanwijzen, dan is dat er beslist eentje. Daarnaast heb ik er moeite mee als iets niet goed gaat bij een behandeling of ingreep. Dat is heel ingrijpend voor iedereen die erbij betrokken is.”

Mooie momenten

Hoogtepunten zijn er uiteraard ook genoeg. Hij noemde eerder al eens in een ander interview de nieuwbouw in Hoorn, die in 2015 gereed kwam. “Maar dat lijkt nu best al lang geleden. Wat ik recenter een mooi moment vond was de onthulling van de nieuwe naam na de fusie van het Westfriesgasthuis in Hoorn en het Waterland Ziekenhuis in Purmerend. Dit was namelijk een geweldig spektakel in het stadion van Volendam. Het jaarlijkse kerstdiner met patiënten en familie dat de medewerkers vrijwillig organiseren zorgt voor mooie en ontroerende momenten. Ik heb daar dan ook altijd met plezier aan bijgedragen en zie het als een van de hoogtepunten.”

 

Ironisch

Naar de opening van het IVF Centrum in Purmerend kijkt hij nog erg uit. “Dat is ontzettend belangrijk voor alle ouderparen boven het Noordzeekanaal en dus zeker ook een hoogtepunt.” Waarom niet in Hoorn, want daar moeten ze vaak vanwege de bevalling toch ook al naartoe? Op die vraag antwoordt hij met enige ironie: “Er zit over het algemeen 9 maanden tussen het een en het ander, hoor.” Purmerend is beter bereikbaar vanuit geheel Noord-Holland, dat is de reden verklaart Timmermans.

Grootste resultaat

Maar de fusie tussen het Westfriesgasthuis en het Waterland Ziekenhuis is zonder twijfel een van zijn belangrijkste wapenfeiten. “Het samensmelten van twee organisaties, waar misschien niet iedereen op zit te wachten… Hoe hou je dan alle medewerkers gemotiveerd? Ik moest net als ieder ander de nieuwe organisatie leren kennen. Ja, dat is wel een behoorlijk proces geweest. Als bestuurder moest ik bovendien zorgen dat het financieel economisch goed zou verlopen.”

Patiëntenbelangen

Timmermans wijst ook op de belangen van patiënten, die in het proces meespeelden. “We wilden de kwaliteit van de zorg in de regio ook voor de toekomst waarborgen. Dat is inderdaad gelukt volgens mij. Er zijn zelfs verbeteringen voor sommige patiënten. Zo beschikt het Dijklander in Purmerend nu over specialismen die er eerder niet waren, zoals reumatologie, pijnbestrijding, geriatrie en maag-darm-lever. Verloskunde en kindergeneeskunde hebben we gecentreerd in Hoorn, omdat dit het ontzettend intensief en arbeidstechnisch lastig is om dag en nacht een volledig team paraat te hebben. Maar dat heeft voor patiënten wel gevolgen, want soms moeten ze langer reizen.”

Fusieperikelen

Van tevoren waren er wel vragen en zorgen over de fusie, ook vanuit de bevolking. “Er is geen plek in Nederland waar zonder gedoe een fusie is gerealiseerd. Toch vind ik het bij ons betrekkelijk rustig gegaan. Of er nog meer fusies in Noord-Holland te verwachten zijn? Geen idee. Er zijn geen concrete plannen. Het duurt ook wel enige jaren voordat alles na een fusie goed gesetteld is. Ik verwacht overigens wel meer samenwerking met andere ziekenhuizen. Nu al opereren er artsen van het Amsterdam UMC met ons bij de wervelkolomchirurgie.”

Wat kan nog beter?

Meer samenwerken, zowel buiten als binnen het ziekenhuis, is sowieso iets waar het Dijklander de komende jaren naar moet streven volgens Timmermans. . “En steeds meer zorg verlenen buiten het ziekenhuis, via beeldbellen bijvoorbeeld, is een andere trend.”

Compliment voor ZZWW

Hij waagt zich echter liever niet aan bespiegelingen over wat er aan de zorg in Westfriesland in het algemeen verbeterd zou kunnen worden. Die rol ziet hij meer weggelegd voor ZZWW, die hij vanaf het begin heeft ondersteund. “Goed initiatief! belangrijk dat de stem van de bevolking verwoord wordt en het is te prijzen dat nu na vier jaar blijkt dat de organisatie ook daadwerkelijk beklijft. Ga er maar aanstaan. Wel is het een voortdurende uitdaging om het mandaat van de bevolking te houden, maar daar werkt ZZWW hard aan. En als elke inwoner een euro geeft – via de gemeente, het rijk of rechtstreeks – dan heeft ZZWW een ton om te blijven bestaan.”

Nuchtere Westfriezen

Aan het eind van het gesprek, dat vanwege de coronabeperkingen telefonisch plaatsvindt, wil hij nog één ding beslist kwijt. “Ik woon in Almere en kom dus niet uit deze omgeving, al ken ik Noord-Holland wel door het varen en mijn jeugd. In de loop van de jaren ben ik me echter erg verbonden met deze streek gaan voelen. Er heerst veel bedrijvigheid en ik vond het prettig om samen te werken met mensen die over die bekende Noord-Hollandse nuchterheid beschikken.”

De opvolger van Arno Timmermans is Jeroen Muller:

 

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief