Conclusie ZZWW-bijeenkomst over digitalisering in de zorg:

e-Health werkt, maar niet voor iedereen

“De digitalisering in de zorg brengt veel goeds, maar we moeten ook oog blijven houden voor mensen die hier niet aan mee kunnen doen.” Zo vat Hans Schipper (voorzitter van de Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil) de reacties samen van de circa 60 deelnemers aan het eHealth-symposium in het Rabobankgebouw in Zwaagdijk-Oost op 14 mei 2019.

Onder leiding van dagvoorzitter Hans Verschoor gaven drie sprekers een presentatie.

Meer weten? Klik op de sprekers:

Joris Arts (Gezondheidscentrum Kersenboogerd)

Mirjam Kops (Dijklander Ziekenhuis)

René Rook en Loen van Gulick (zorgorganisatie LeekerweideGroep)

Wat vindt de achterban van de Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil?

‘Op zich groen licht voor meer digitalisering in de zorg, maar ook zorgen over toegankelijkheid’

Opvallend was dat alle aanwezigen aan het begin van de bijeenkomst bijna unaniem voor digitalsering stemden. Diverse mensen uit de achterban van de ZZWW merkten echter tijdens de middag wel op dat de nieuwe ontwikkelingen niet voor iedereen te volgen zijn. Het levert serieuze problemen op voor mensen met Alzheimer, ouderen zonder computer, mensen die in hun werk nooit met de computer hebben gewerkt, etc.

Ans Sijm (71) nuanceerde dit in de pauze: “De angst is dat er straks geen zorgverlener meer langs komt. Maar anderzijds, als ik bijvoorbeeld die presentatie over beeldzorg zie dan denk ik: nou ja, het is ook prettig dat je op iemand kunt terugvallen via de iPad als je kinderen ver weg wonen en je ze bovendien niet midden in de nacht wilt lastig vallen. Zelf heb ik wel wat moeite met computers en hield ik in mijn werkzame leven meer van de fax. Maar ja, het is ook zo dat je de nieuwe ontwikkelingen maar beter kunt omarmen, want je kunt er niet meer omheen.”

Haar vriendin Thea Schoenmaker (68) heeft juist veel met de computer gewerkt toen zij nog nog ambtenaar was. “Daardoor kon ik sommige dingen in een half uur doen waar ik vroeger een halve dag over deed.”

Marga Beerenpoot deed ook een oproep aan de zorgprofessionals: “Je kunt de digitalisering niet tegenhouden en ik heb er ook vertrouwen in dat dit voor veel mensen heel veel voordelen heeft. Maar denk ook als zorgwereld aan de groep voor wie het allemaal te snel gaat.” Daarnaast merkte zij op dat de kosten van menig ICT-project de pan uit rijzen.

Wat vindt de ZZWW?

Het bestuur van de ZZWW wil zowel wat betreft de kosten als de toegankelijkheid beslist een vinger aan de pols houden.

Meld u aan voor de nieuwsbrief