Bram Ott: ‘Raar dat VGZ als monopolist zoveel invloed heeft op de diabeteszorg’

Als ZZWW houden we een vinger aan de pols als er ontwikkelingen in de zorg zijn. Daarom zijn we bezig om de reacties op de veranderde diabeteszorg te verzamelen. Bram Ott (68) uit Hauwert is een van de mensen die al vrij snel reageerde met een duidelijke mening hierover. Hij ondernam zelfs concrete actie.

‘Uitkleden van de zorg is een slechte zaak’

Hij heeft van de Zorgkoepel West-Friesland net als alle diabetici in de regio inmiddels een brief gekregen en daarin stond kort gezegd volgens hem: “Ketenzorg West-Friesland (KZWF) heeft met VGZ/Univé, als grootste zorgverzekeraar in onze regio, geen overeenstemming kunnen bereiken over de prijs. Daardoor is de jaarcontrole van de diabetici in handen gelegd van de huisartsen terwijl die voorheen bij het diabeteszorgcentrum was. VGZ/Univé vindt de diabeteszorgverlening door KZWF te duur in vergelijking met de rest van Nederland en wil daarom niet meer betalen. Ik vind deze uitkleding van diabeteszorg een slechte zaak. VGZ/Univé heeft vooral om financiële redenen besloten niet meer te betalen.”

Verzekering opgezegd

Bram heeft daarom zijn fietsverzekering bij Univé (onderdeel van zorgverzekeraar VGZ) opgezegd. Hij heeft zijn ongenoegen kenbaar gemaakt en de reden van zijn opzegging doorgegeven aan Univé en hij kreeg een bevestiging dat zijn reactie bij VGZ terecht is gekomen maar verder heeft hij niets meer vernomen. “Ik was niet verzekerd voor mijn ziektekosten bij Univé of VGZ, dus nu moest ik mijn punt maken met een wat minder belangrijke verzekering. Of ik bij mijn eigen ziektekostenverzekeraar CZ gevraagd heb de diabeteszorg in Westfriesland te vergoeden? Nee, en dat heeft ook geen zin denk ik, want CZ heeft er als relatief kleine verzekeraar in Westfriesland weinig belang bij.”

‘Monopolie is vreemd’

“Maar ik zal zeker mijn ziektekosten nooit bij VGZ/Univé onderbrengen. Ik vind het namelijk erg vreemd dat dit conglomeraat zo’n groot monopolie heeft in Westfriesland dat dit zelfs invloed heeft op het zorgaanbod. Het Diabeteszorgcentrum leverde uitstekende zorg. Het heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er tegenwoordig minder amputaties plaatsvinden. Bovendien zijn de recente veranderingen in de diabeteszorg voor oprichter Giel Nijpels ook nogal zuur.”

‘Al 20 jaar tevreden over het Diabeteszorgcentrum’

Op zijn 46ste hoorde Bram dat hij suikerziekte had. “Het zit in de familie”, zegt hij. “Ik spuit insuline en heb medicijnen. Daarmee is het goed onder controle te houden, mede dankzij het Diabeteszorgcentrum in Hoorn. De huisarts stuurde mij er twintig jaar geleden al naar toe, dus kort na de oprichting. Sindsdien kreeg ik jaarlijks een groot uitgebreid onderzoek bij het Diabeteszorgcentrum en kwartaalcontroles bij de praktijkondersteuner van mijn huisarts. Daar was ik erg tevreden over.”

OPROEP

Wat zijn uw ervaringen met de veranderingen in de diabeteszorg? Waar maakt u zich zorgen over? Laat het ons weten en stuur uw reactie per mail naar info@zzww.nl (graag met uw telefoonnummer, zodat we u eventueel kunnen benaderen voor meer informatie)

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief