Greet Hoffman-Weijtze (ZZWW-achterban): “ZZWW-poll over beeldbellen roept bij mij twee reacties op”

Bijna 80 procent van de mensen die de poll van ZZWW hebben ingevuld vindt dat beeldbellen soms een persoonlijk consult met een arts kan vervangen. Om precies te zijn: 79 procent was voor, 21 procent was tegen. Greet Hoffman-Weijtze is een van de voorstemmers. Toch maakt ze er een paar kanttekeningen bij.

Wie is Greet Hoffman-Weijtze?

Greet is al veertig jaar vrijwilliger van de Hartstichting in Westfriesland. Daarnaast is ze organisator van de ziekenhuisCARDIObezoekgroep en Hart&Vaatpuntmiddagen in het Dijklanderziekenhuis voor Harteraad (partner van de Hartstichting en expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen).

Voordelen van digitalisering in de zorg

“Ik zie de voordelen van de digitalisering zeker. Zo kunnen sommige hartpatiënten sinds kort ook online een revalidatieprogramma volgen. Dat is in deze coronatijd echt een goed idee.”

Concreet voorbeeld

Een voorbeeld waaruit het voordeel van beeldbellen blijkt, heeft ze ook. “Momenteel mag je niet met twee personen de spreekkamer in bij een cardioloog, iets wat voorheen juist werd aangeraden. Wanneer begeleiding echter noodzakelijk is vanwege een verstandelijke beperking of vergeetachtigheid, dan is dit een groot probleem. Hierbij realiseerde ik me hoe belangrijk het sowieso voor hartpatiënten is dat hun partner of iemand anders meeluistert tijdens hun consult met de cardioloog. Een tweede luisteraar kan immers achteraf vaak aanvullen wat je wellicht zelf gemist hebt tijdens het gesprek. Vervolgens heb ik contact opgenomen met het Dijklander Ziekenhuis en nu kan de begeleider van een patiënt op de afdeling cardiologie in een apart kamertje meeluisteren via Whats App, Facetime of Skype.”

Beeldbellen al langer in zwang

Beeldbellen werd overigens in het Dijklander Ziekenhuis ook al op andere fronten gebruikt. Zo bekijkt de wondverpleegkundige via een tablet hoe het met de wond van bepaalde patiënten gaat. Wie zelf daar moeite mee heeft, krijgt hulp van de wijkverpleegkundige.

Te technisch

Dat laatste raakt volgens Greet meteen de kern van de andere kant van de medaille: “Niet iedereen is in staat om zelf met een tablet, pc of telefoon te beeldbellen. Daar moet je soms een beetje technisch voor zijn en dat zijn sommige mensen niet. Die zijn daardoor afhankelijk van anderen en dat is simpelweg niet altijd even prettig. Veel ouderen willen hun eigen boontjes blijven doppen.”

Aan anderen vragen

“Ikzelf ben zeventig. Helaas a-technisch, al heb ik een computer en een smartphone. Laatst wilde ik graag leren beeldbellen en heb ik de winkel gebeld die me altijd met mijn computer helpt. Er volgde een heel ingewikkeld verhaal over accounts enzo. Ik begreep er geen snars van. Dus nou moet ik dat weer aan mijn kinderen vragen en daar wil ik ze eigenlijk niet mee belasten want die hebben het al druk genoeg.”

In breder verband

Greet trekt het ook wat breder: “Het gevaar is dat de digitale techniek zover ons leven gaat ondersteunen dat het ons op een gegeven moment zelfs opgedrongen wordt. Dat je niks meer kan doen zonder dat je een smartphone of computer hebt. Of dat je het wel geleerd hebt, maar er weer een beetje ‘uit’ raakt als je het een tijdje niet doet. Dit speelt natuurlijk al een tijd, bijvoorbeeld bij online bankieren en het online invullen van het belastingformulier. Het kan wel zonder computer, maar eigenlijk wordt er van alles gedaan om je min of meer te dwingen geen papieren formulieren meer te gebruiken.”

Kloof groter

Nu met name ouderen vanwege de coronacrisis geen of minder mensen mogen ontvangen, wordt volgens deze actieve Westfriese burger de kloof zelfs nog groter tussen de mensen die wel digitaalvaardig zijn en zij die dat niet zijn. “En een laatste argument om niet alles met beeldbellen op te lossen: soms is persoonlijk contact gewoon veel prettiger. Maar goed, anderzijds kan beeldbellen dus ook een goede oplossing zijn, zo blijkt nu eens temeer tijdens deze coronatijd. Vandaar dat ik wat genuanceerd naar de opinievraag van ZZWW kijk.”

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief