Interview op ZZWW-site brengt veel op gang voor ondersteuningsbureau  voor kankerpatiënten

“Dankzij ZZWW zijn er diverse balletjes gaan rollen”, vertelt Esther Sijm. Op de site van ZZWW deed zij begin augustus haar verhaal over Doorzorg, het ondersteuningsbureau voor kankerpatiënten dat zij wil opzetten in Westfriesland. Sindsdien is er van alles gebeurd.

 

Hopelijk een proefproject

Zo heeft VGZ/Univé, de grootste zorgverzekeraar van Westfriesland, uit zichzelf contact opgenomen met Esther. “Het bestuur van ZZWW had mijn initiatief namelijk ook genoemd tijdens een overleg met de zorgverzekeraar en ze vonden het zo interessant dat ze intern gaan bespreken of het een pilot kan worden.”

Tips van het ministerie

Een rondetafelgesprek met diverse organisaties onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn heeft opgeleverd dat Esther nu begeleiding krijgt bij het opzetten van haar bureau. “Ik heb alvast zeven concrete tips gekregen waar ik mogelijk zou kunnen regelen dat kankerpatiënten de ondersteuning vergoed krijgen. Voor een vergoeding vanuit het basispakket is het noodzakelijk dat ik met cijfers kan onderbouwen dat kankerpatiënten sneller fit zijn om dagelijkse activiteiten op te pakken als ze gebruik maken van een ondersteuningsbureau dat hen helpt bij alle hulpvragen die erbij komen kijken als je kanker krijgt. Dat kan pas als Doorzorg echt actief is.”

Vergoeding regelen

De vergoeding voor de coördinatie en organisatie van de nazorg voor kankerpatiënten na hun medische proces is nu nergens geregeld. Daar zit vooralsnog dus de kneep, want als mensen het zelf moeten bekostigen is dat een hoge drempel. Esther is dan ook druk bezig om de vergoeding of een tegemoetkoming in de kosten voor elkaar te krijgen via verschillende kanalen.

Lange adem

Esther verwacht dat ze op zijn vroegst pas in 2021 kan gaan draaien. “Het is een lang en ingewikkeld proces om de ondersteuning voor kankerpatiënten op te zetten, maar ik krijg gelukkig erg enthousiaste reacties van mensen die me willen helpen of met me willen samenwerken! Ik heb laatst eens een lijst van alle contacten gemaakt en dacht toen ik klaar was: nou, wat is mijn netwerk enorm gegroeid de afgelopen tijd. Dat geeft erg veel energie.”

 

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief