Joris Arts op ZZWW-symposium (14 mei 2019) over digitalisering in de zorg:

‘Waarom kun je soms wel een kameel online boeken en niet de huisarts?’

Joris Arts (Directeur Gezondheidscentrum Kersenboogerd) kreeg drie jaar geleden vaak de vraag waarom een afspraak maken met de huisarts zo moeilijk was. Toen iemand zei dat het zelfs simpeler was om midden in de nacht een kamelentocht in het Midden-Oosten te reserveren, dacht hij: dit is te gek voor woorden, hier ga ik wat aan doen. Zijn bevindingen over online afspraken maken maar ook over online consulten met je psycholoog via DiFosa vertelde hij op 14 mei tijdens de bijeenkomst van de stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil over e-Health.

Werkt online afspraken maken met je huisarts?

Inmiddels werkt het systeem al twee jaar prima volgens Joris. Zo’n 15 procent van de patiënten maakt digitaal een afspraak, de rest belt de praktijk. Bellen kan namelijk nog steeds, al merkte een van de aanwezigen in de zaal op dat sommige ouderen problemen hebben met het keuzemenu aan de telefoon. Joris beloofde dit onder de loep te nemen.

Joris raadde iedereen aan om zijn of haar huisarts er ook op te wijzen dat een digitaal afsprakensysteem veel voordelen biedt voor de patiënt: “Op elk gewenst moment kun je een afspraak regelen. Maar ook voor de huisarts en assistente is het prettig: “Er blijft simpelweg meer tijd over om anderen aan de telefoon te woord te staan.”

Psychologische hulp vanuit je eigen huis

Een ander voorbeeld van een succesvol digitaal project in de zorg is DiSofa van GGZ Noord-Holland-Noord: “Via beeldbellen kunnen cliënten contact onderhouden met een psycholoog en via een site kunnen ze opdrachten maken of informatie terugvinden. Inmiddels bestaat DiSofa een jaar en heeft 190 cliënten. Circa 60 van hen hebben hun traject afgerond en ze zijn over het algemeen zeer tevreden. Ze geven de online psychologische hulpverlening gemiddeld een 8,4, want ze vinden het erg prettig dat het niet altijd op kantoortijden hoeft en dat ze niet met betraande ogen in de bus naar de praktijk van de psycholoog hoeven te gaan zitten.”

Reacties

Een van de aanwezigen beaamde dat dit een goed aspect is. Vanuit de ZZWW-achterban kwam er echter ook een kritische noot over het feit dat de psychologen in het buitenland wonen. “Zelf heb ik 20 jaar in het buitenland geleefd en ik weet zelf hoe snel je vervreemd van je vaderland.” Joris: “Tot nog toe hebben we geen reactie van cliënten gekregen dat dit een probleem is.”

Presentatie Joris Arts bekijken

Meld u aan voor de nieuwsbrief