Proef met 15 minuten consult goed idee volgens ZZWW

De Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) juicht het project ‘Meer tijd voor de patiënt’ van harte toe. Bij wijze van proef mogen diverse huisartsen in de regio Westfriesland voortaan consulten van een kwartier houden als dat nodig is. Ze hebben geld gekregen om extra huisartsen in te zetten. Bovendien wordt gekeken naar een andere verdeling van taken binnen de dokterspraktijken.

Welke huisartsenpraktijken doen mee?

De proef gaat lopen bij huisartsenpraktijken in Spierdijk, De Goorn, Wognum, De Grote Waal (Hoorn) en het Gezondheidscentrum Kersenboogerd (Hoorn).

Huisartsen kunnen meer doorvragen

Lizzy van der Kooij (Zorgkoepel West-Friesland) licht toe: “Als huisartsen meer tijd hebben voor een gesprek dan kunnen ze meer doorvragen. Soms betekent het bijvoorbeeld dat iemand een bloedonderzoek wil omdat hij of zij zich niet lekker voelt, maar dat er eigenlijk wat anders aan de hand is. Ook hebben veel patiënten op internet al informatie opgezocht en daardoor is de huisarts tijdens het consult soms extra tijd kwijt. De huisarts heeft met een langer consult de kans om uitgebreider de keuzemogelijkheden te bespreken, waardoor de huisarts en de patiënt na een goede afweging een keuze kunnen maken voor een bepaalde behandeling.”

Andere taak voor doktersassistenten

De taak van de doktersassistenten verandert eveneens. “Zij mogen bepaalde kleine ingrepen zelf uitvoeren, zoals oren uitspuiten of een wond controleren. Daardoor houdt de huisarts meer tijd over voor de consulten. Behalve dat de langere consulten prettig zijn voor patiënten, blijkt uit ervaringen in Gorinchem dat de zorgkosten op den duur dalen en dat huisartsen meer werkplezier krijgen”, aldus Van der Kooij.

Reactie ZZWW

De proef is net gestart en duurt in elk geval tot en met eind 2019. Hans Schipper (voorzitter ZZWW) is benieuwd naar de resultaten over een jaar. “We houden een vinger aan de pols. Maar in elk geval zijn we blij dat dit project tot stand is gekomen, want goede huisartsenzorg staat hoog op onze agenda.”

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief