Marcel Levi wil (net als ZZWW) dat burgers meer te zeggen krijgen over de zorg in hun eigen regio

 

In het VPRO-programma Buitenhof heeft de vooraanstaande arts Marcel Levi onlangs aangegeven dat hij vindt dat burgers nu te weinig over de zorg te zeggen hebben in hun gemeente of provincie. “Terwijl zij wel degenen zijn die de rekening betalen. Zij moeten meer zeggenschap in hun eigen regio krijgen”, bepleit hij. Daarmee appelleert hij precies aan het bestaansrecht van onze stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW).

‘Nu is niemand de baas’

Levi is directeur van 17 Londense ziekenhuizen, oud-directeur van het AMC in Amsterdam, internist en columnist van Het Parool. Volgens hem is het probleem in ons land dat de zorg niet goed wordt aangestuurd. “Niemand is de baas in Nederland over de zorg. De zorgverzekeraars vinden het moeilijk om de regie te nemen, de ziekenhuizen mogen de regie niet nemen en de overheid zegt al jaren ‘wij gaan er niet over, de markt moet het maar oplossen’. Het gevolg is dat niemand de besluiten neemt.”

‘Oorzaak te weinig IC-bedden’

Tijdens deze tweede golf is dit een van de belangrijkste oorzaken dat Nederland te weinig IC-capaciteit heeft volgens Levi. “Het Verenigd Koninkrijk heeft zich afgelopen zomer beter voorbereid, omdat daar de regering het heft in handen heeft genomen samen met de NHS (National Health Service).”

‘Meer zeggenschap nodig’

De vooraanstaande arts vindt ook dat burgers in deze situatie te weinig over de zorg te zeggen hebben. “Zoals bijvoorbeeld bij de sluiting van een ziekenhuis in Amsterdam. De gemeenteraad had het idee dat ze er geen enkele invloed op had. Dat is het systeem dat we hier opgebouwd hebben. In andere beschaafde Europese landen, zoals Scandinavië, is er meer inbreng en directe betrokkenheid van inwoners. Dat werkt daar prima.”

Mening ZZWW in Westfriesland

Die kant moeten we in Nederland ook op. “Daarom is ZZWW in 2016 opgericht en spannen wij ons belangeloos van harte in voor het verbeteren van de zorg in de Westfriese gemeenten Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Opmeer, Koggenland, Drechterland en Stede Broec. We zijn blij dat Marcel Levi de zeggenschap van burgers zo duidelijk voor het voetlicht brengt”, aldus de bestuursleden van ZZWW.

Link naar fragment van Marcel Levi bij Buitenhof (VPRO): minuut 6.30 – 7.32 en 9.53 – 11.57

 

 

 

 

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief