Benzomoe-campagne bij Stede Broec Apotheek: minder slaappillen slikken kan val voorkomen

Sommige Westfriezen die benzodiazepines (slaapmiddelen) slikken, krijgen binnenkort dit speciale doosje (zie de foto hierboven) van de Stede Broec Apotheek in Grootebroek. Op het doosje staat ‘Benzomoe’. Er zit een kaartje in waarbij de mogelijkheid wordt geboden om samen te kijken hoe de slaap te verbeteren valt.

3 nadelen van slaapmedicatie

Slaappillen hebben drie grote nadelen: ze zijn verslavend, werken steeds slechter naarmate je ze vaker en langer gebruikt en ze maken je minder alert. Je kunt er ook suf en duizelig van worden. Daardoor ligt een val op de loer, wat vervelende gevolgen kan hebben. Zoals een gebroken heup of ribben.

Veel ouderen slikken ze elke dag

Apotheek Stede Broec gaat zich in eerste instantie richten op patiënten met slaapmedicatie die geboren zijn tussen 1930 en 1945, omdat in deze leeftijdscategorie de meeste mensen voorkomen die de slaapmiddelen dagelijks slikken. Vroeger werden deze medicijnen immers veel makkelijker voorgeschreven en zijn sommige mensen gewend geraakt aan de gedachte dat zij deze middelen nodig hebben om te kunnen slapen.

Slaappil vaak niet nodig

Maar hoe langer je benzodiazepines gebruikt, hoe minder effect ze hebben. En je slaapt wel, maar je rust niet uit. Bovendien hebben ouderen minder slaap nodig, omdat ze minder bewegen en hun lijf anders werkt dan vroeger. Daarom is een slaappil bij ouderen wellicht minder vaak nodig.

Afbouwen met hulp

Zomaar stoppen is lastig en zorgt vaak voor klachten zoals bijvoorbeeld slaapproblemen. Langzaam afbouwen (tot bijvoorbeeld drie pillen per week) kan gelukkig al helpen om gewoontes te doorbreken. Dat moet echter wel onder begeleiding gebeuren. Die steun bieden medewerkers van de apotheek met gesprekken en telefoontjes. Als u (of degene voor wie u zorgt) graag wil stoppen of afbouwen met slaapmedicatie, kunt u het beste contact opnemen met de apotheek of huisarts.

Ook bij andere apotheken?

Apotheek Stede Broec is vooralsnog een van de zeven apotheken in Nederland die meedoet aan het project Benzomoe. Maar natuurlijk kunt u altijd bij uw eigen apotheek terecht als u hier vragen over hebt.

Terug naar zorg varia