Ed Verberne (WFHO) licht toe hoe de diabeteszorg ervoor staat

Door de coronacrisis en de vakantieperiode is het opstarten van de vernieuwde diabeteszorg volgens Ed Verberne vertraagd, maar hij gaat ervanuit dat vanaf september de huisartsen de diabeteszorg goed kunnen oppakken. “Diverse patiënten van wie de controles de afgelopen maanden werden uitgesteld, zijn zelfs al opgeroepen. De praktijkondersteuners kunnen – voor zover nodig – binnenkort waarschijnlijk alsnog de benodigde opleidingen gaan volgen. De huisartsenpraktijken gaan ook binnenkort full speed aan de gang met de finetuning.”

Risicoanalyse komt nog

Zo is het namelijk de bedoeling dat suikerpatiënten inderdaad de komende maanden de beloofde analyse krijgen, waarbij bepaald wordt hoe groot het risico op problemen bij hen is. Aan de hand daarvan horen ze hoe vaak ze voortaan bij de huisarts een wat uitgebreidere controle krijgen.

Voor- en nadelen

“Voor sommige mensen zal het wellicht even wennen zijn als ze bijvoorbeeld horen dat deze controle nog maar één keer per twee of drie jaar hoeft, terwijl ze die voorheen elk jaar hadden. Eigenlijk is het misschien juist wel prettiger dat ze nu zorg op maat krijgen en minder belast worden met controles die niet nodig zijn”, zegt de voorzitter van huisartsenvereniging WFHO.

Afspraken met Ketenzorg Westfriesland

Voorheen vonden de jaarcontroles plaats bij het Diabeteszorgcentrum van Ketenzorg Westfriesland in Hoorn of Enkhuizen. Dit viel onder het twintig jaar geleden opgezette Diabeteszorgsysteem van Ketenzorg Westfriesland. VGZ vond de Westfriese methode echter te duur en heeft het Diabeteszorgsysteem afgeslankt. Alleen de oogfoto’s en eventuele uitgebreidere voetcontroles kunnen nog in Hoorn bij gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen plaatsvinden. Zij maken ook het risicoprofiel. Bovendien kunnen de huisartsen en praktijkondersteuners bij hen terecht bij vragen. “Het was heel prettig dat we in goed overleg met Ketenzorg Westfriesland deze afspraken konden maken.”

‘Niet onverwacht, wel onaangenaam’

Volgens Verberne, die het Diabeteszorgsysteem van dichtbij heeft meegemaakt, kwam het besluit van VGZ: “niet onverwacht, maar het is wel onaangenaam. Het systeem werkte namelijk erg goed en dat blijkt ook uit onderzoeken naar de resultaten: minder amputaties en ziekenhuisopnames. Persoonlijk vind ik het dan ook enorm jammer dat VGZ louter op basis van financiële argumenten het Diabeteszorgsysteem zo uitgehold heeft.”

Huisartsen deels voor en deels tegen

Onder de huisartsen is de mening verdeeld, meldt Verberne. “Ongeveer de helft vindt dat huisartsen de jaarcontrole makkelijk zelf op zich kunnen nemen en de andere helft was juist erg blij met het oude systeem. In elk geval”, meent hij, “is het nu aan de huisartsen om de kwaliteit hoog te houden en daar heb ik alle vertrouwen in, want ze zijn zeer gemotiveerd.”

 

 

OPROEP

Wat zijn uw ervaringen met de veranderingen in de diabeteszorg? Waar maakt u zich zorgen over? Laat het ons weten en stuur uw reactie per mail naar info@zzww.nl (graag met uw telefoonnummer, zodat we u eventueel kunnen benaderen voor meer informatie)

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief