“Voor hulpmiddelen moet iedereen gewoon bij de lokale apotheek in Westfriesland terecht kunnen”

FOTO: Zilveren Kruis valt onder Achmea

Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil keurt het af dat zorgverzekeraar Zilveren Kruis vanaf 1 januari hulpmiddelen (zoals verband) via de apotheek niet meer wil vergoeden. Als het aan Zilveren Kruis ligt, moeten patiënten en zorgverleners daarvoor voortaan bij één centraal punt deze spullen kopen.

Slecht plan van Zilveren Kruis

“Zeer onwenselijk”, aldus het bestuur van ZZWW. “Goede zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Alle Westfriese patiënten, wijkverpleegkundigen en huisartsen moeten dus niet alleen voor medicijnen, maar ook voor hulpmiddelen bij hun lokale apotheek terecht kunnen. Net als nu. Het is van belang dat zij hun vrije keus houden en dat een zorgverzekeraar niet gaat bepalen waar de hulpmiddelen gehaald moeten worden.” Het gaat bijvoorbeeld om materialen voor incontinentie en wondzorg, katheters en test-strips voor diabetespatiënten.

Zorg onder druk

De maatregel van het Zilveren Kruis betekent in de praktijk bovendien dat patiënten, mantelzorgers en wijkverpleegkundigen vanaf 1 januari meer tijd kwijt zijn om uit te zoeken waar het centrale uitgiftepunt is voor de hulpmiddelen en om ze daadwerkelijk verder weg op te gaan halen. Daardoor komt onder andere de terminale zorg en spoedzorg extra onder druk te staan. ZZWW: “Juist in deze gevallen is het zo handig dat er snel geschakeld kan worden tussen de huisarts of wijkverpleegkundige en de apotheek in de buurt. Dat wordt straks lastiger.”

Verwarrend

Daarnaast lijdt het tot verwarring, want Zilveren Kruis is vooralsnog de enige verzekeraar die dit van plan is. “De hulpmiddelen voor de ene patiënt mogen straks wel bij de apotheek worden opgehaald en voor de andere patiënt niet. Wie begrijpt dat nog?”, meent ZZWW. “En voor mensen die niet digitaalvaardig zijn, zoals ouderen, is het ook erg vervelend want die moeten een beroep doen op anderen om het te regelen.”

Brandbrief Westfriese apothekers

De apothekers uit Westfriesland en uit andere regio’s hebben een brandbrief naar Zilveren Kruis gestuurd. ZZWW, de Zorgkoepel en de Westfriese huisartsenorganisatie WFHO hebben direct laten weten het protest van de apothekers te steunen.

 

Tip

Op de website van de landelijke apothekersvereniging www.knmp.nl kunt u meer informatie krijgen over welke apotheekzorg bij de verschillende verzekeraars wordt vergoed.

 

 

 

 

 

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief