ZZWW laat mening over zorgverzekering onderzoeken in Westfriesland

Uit een onderzoek van de stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) blijkt dat 1 op de 4 inwoners van Westfriesland een zorgverzekering mist die specifiek is toegespitst op de eigen regio. Het onderzoek is dit najaar op wetenschappelijke wijze uitgevoerd door Onderzoeksbureau I&O Research.

 

Download hier het rapport zorgverzekering (2019)

 

Nu maakt het niet uit waar een verzekering wordt afgesloten, maar Westfriezen zien dat graag anders. Zij willen dat zorgverzekeraars iets extra’s voor hen doen omdat ze in Westfriesland wonen. ZZWW-voorzitter Hans Schipper: “De precieze invulling moet natuurlijk nog bedacht en besproken worden met de zorgverzekeraars. Maar wij denken aan premieverlaging, maar ook aan korting op een sportschool in de buurt of op de parkeertarieven bij het Dijklander Ziekenhuis of extra ondersteuning voor een gezonde leefstijl.”

Terechte wens

Het verlagen van de premie ligt gevoelig bij zorgverzekeraars. Toch is het volgens ZZWW geen onterechte wens. “Landelijk gezien is dit een relatief goedkope regio voor de zorgverzekeraars. Waarom zien we dat niet terug in de premie? Als ik een autoverzekering afsluit, hangt mijn premie ook af van mijn postcode omdat in sommige plaatsen de kans op diefstal of beschadigingen groter is”, zegt Schipper. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 15 procent ontevreden is over de hoogte van de premie, een reden temeer om de premie te verlagen volgens ZZWW.

 

Honkvast

Verder vindt ZZWW dat de Westfriezen best weleens beloond mogen worden voor hun trouw. De meesten zijn honkvast, sommigen zitten zelfs al meer dan 10 jaar bij dezelfde verzekeraar, aldus het onderzoek van I&O. Slechts 4 procent stapte afgelopen jaar over naar een andere verzekeraar.

De grootste zorgverzekeraar in Westfriesland is VGZ/Univé. Daarom gaat ZZWW de regiopolis en de resultaten van het onderzoek bespreken met deze verzekeringsmaatschappij.  Schipper: “We hebben het al eens vaker over de regiopolis en over de premie gehad met VGZ. Daarom weten we dat het geen gemakkelijke opgave is om VGZ te overtuigen. Maar dit onderzoek toont aan dat onze gedachten hierover niet uit de lucht komen vallen. De inwoners van Westfriesland hebben inderdaad behoefte aan een zorgverzekering die rekening houdt met waar ze wonen. We sluiten overigens ook niet uit, dat andere zorgverzekeraars naar aanleiding van dit onderzoek met ons een gesprek willen.”

 

Bedrijfsleven bondgenoot

Zorg zoals de Westfries het Wil is overigens niet de eerste partij in de regio die pleit voor een regionale benadering van de zorgpremie. Ook Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep heeft hier al eerder een pleidooi voor gehouden. Hij vindt eveneens dat VGZ moet nadenken over regionale differentiatie.

 

Oververzekerd?

Uit het onderzoek komt verder nog naar voren dat veel mensen een aanvullende verzekering afsluiten, maar hier niet altijd gebruik van maken. Slechts de helft van de verzekerden met een aanvulling voor fysiotherapie ging naar de fysiotherapeut. Maar 14 procent benutte de psychologische hulp en 18 procent diende een declaratie in voor het gehoorapparaat, terwijl ze hier wel voor verzekerd waren.

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief