Huisarts Annet Wind nuanceert noodzaak tot preventief huisartsbezoek

Uit de ZZWW-enquête over ouderenzorg blijkt dat 75 procent voor een preventief huisbezoek aan 70-plussers is. Dit huisbezoek zou uitgevoerd kunnen worden door een huisarts, praktijkondersteuner of wijkverpleegkundige. Annet Wind (huisarts in Hoorn en kaderarts ouderengeneeskunde) is er geen voorstander van dat huisartsen alle 70-plussers zelf gaan bezoeken.

Huisbezoek door arts niet voor iedereen nodig

“Het is namelijk helemaal niet noodzakelijk dat alle 70-plussers worden bezocht. Het zou ons heel veel tijd kosten en dat gaat ten koste van de aandacht voor anderen. Er zijn immers ook genoeg vitale 70-jarigen. En de chronisch zieke ouderen zien we sowieso regelmatig”, meent de huisarts en kaderarts ouderengeneeskunde.

Wel onder de radar

Maar er is een groep die onder de radar blijft, erkent ook Wind. “Bijvoorbeeld mensen die sociaal kwetsbaar zijn of schulden hebben, maar zelden bij de huisarts komen. Ik pleit voor een actieve rol van de gemeente om ons – met toestemming van de betrokkene en indien nodig – op de hoogte te houden. Ook is het goed om nauw contact te houden met de thuiszorgteams, die ook veel signaleren”, zegt ze.

Preventief bezoek door praktijkondersteuners

Wind: “Veel praktijkondersteuners houden bepaalde kwetsbare mensen al in de gaten middels preventieve bezoeken. Dit wordt gefinancierd door VGZ en de helft van de huisartsenpraktijken doet er aan mee. Het doel daarvan is om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan door kleine voorvallen. Concreet: de praktijkondersteuners komen langs en kijken bijvoorbeeld of deze patiënten voldoende spierkracht hebben, zodat ze minder snel vallen. Een val kan namelijk grote consequenties voor mensen hebben. Kortom, het preventief huisbezoek vindt in sommige gevallen eigenlijk al plaats en ik ben er vooral een voorstander van om dit bij kwetsbare ouderen te laten doen door praktijkondersteuners en niet zonder meer bij iedere 70-plusser door de huisarts.”

Terug naar de nieuwspagina

Meld u aan voor de nieuwsbrief